Finalpoint - Optiikkahuolto ohjeita

 

 

FINALPOINT – OPTIIKKAHUOLTO – HYVIIN NÄKYMIIN

Männistönkatu 16 B 18, 70500 Kuopio, p. 040-5123141, jari.pulkkinen@finalpoint.fi

 

                                                   ETUSIVU   TUOTTEET JA PALVELUT   YHTEYSTIEDOT

 

OHJEITA

 

1.    Katselukiikarin tarkennusohjeita

 

- Säädä ja levitä kiikari omille silmille sopivaksi

- Vasen silmä auki (oikea kiinni) ja säädä teräväksi matka etäisyyssäädöstä, joka usein keskellä.

- Oikea silmä auki  (vasen kiinni) ja säädä tarkennus teräväksi oikean silmän okulaarista. Joidenkin molemmissa okulaareissa oma säätö ja joissakin oikeassa lisäksi suurennossäätö, joka tulee olla tarkennettaessa suurimmalla. On myös kiikareita, joissa käyttäjäkohtaisia säätöjä ei ole lainkaan, ne vaativat usein lähes +/- 0 näkökyvyn.

- Hienosäädä kiikarin leveys, jotta kuva näkyy pyöreänä.

- Nyt pitäisi näkyä ja etäisyyssäädöstä hienosäädetään näkymän terävyyttä eri matkoille. Pidä kiikari kuivassa paikassa varsinkin kesällä lämmityskauden ulkopuolella. Tarvittaessa silica kuivatuspusseja säilytyslaatikkoon.

 


 

2. Kiikaritähtäimen asennus- ja kohdistusohjeita

 

- Aina ennen tähtäimen käyttöä ensin matkasäätö haluttuun matkaan, jos matkasäätöinen malli (asteikko esim. 10m, 25m, 50m, 100m, 200m, 300m ja ääretön). Matkasäätö sijaitsee useimmiten etulinssin ympärillä, eturungossa tai vasemmalla sivulla tornien vieressä. Kiinteäsäätöisissä matka on säädetty tehtaalla useimmiten 100m ruutiasekäyttöön, jolloin käyttöalue on hyvänlaatuisissa tähtäimissä n. 60-200m ilman merkittävää parallax virhettä. Sitten suurennos suurimmalle, jos suurennus säätöinen malli ja sitten silmän pään okulaarista ristikko teräväksi omalle näkökyvylle kulloinkin vallitsevissa olosuhteissa ja vireystilassa. Okulaarilla terävöitetään vain ja ainoastaan ristikko teräväksi suurennos suurimalla, ei kuvaa ja jos lukitus lukitse vain kevyesti. Uusi säätö olosuhteen muuttuessa ja 4h välein käytön aloituksesta. Jos ristikkoa ei saa teräväksi ja/tai kuva sumuinen on tähtäimessä jotain säädettävää tai korjattavaa tai näkökyvyn takia on tehtävä muutoksia tähtäimeen tai turvauduttava optikon apuun. Myös kaverilta voi kysyä mille näyttää hänen mielestä. 

Valopisteellisiä tähtäimiä on lukuisia erilaisia ja niissä on omat ongelmansa, kytkimissä, optiikassa, valolähteessä, johdotuksissa, säädöissä sekä osoitustähtäinten heijastusnäytössä. Valo ei välttämättä näy lainkaan auringon valossa ja näkökyky voi rajoittaa pienen valopisteen havaitsemista.

 

Ilma-aseeseen tai pienoiskivääriin asennettava kiinteällä matkasäädöllä oleva tähtäin on varmistettava aina erikseen mille matkalle se on säädetty tehtaalla. Tarkista asettamalla tähtäin säkin päälle (muista okulaarilla ristikon tarkennus) ja laita maali haluamaasi matkan päähän ja heiluttele päätäsi sivu- ja korkeussuunnassa n. 1cm liikkeillä, jos ristikon keskipiste pysyy paikoillaan asetetussa maalissa on tähtäin sopiva ko. matkalle. Tähtäin voidaan säätää uudelleen huollossa haluttuun matkaan esim. ilma-ase yleiskäyttöön 17m, jolloin käyttöalue on n. 12-25m ilman merkittävää parallax virhettä. Edullisin GAMO LC 4x32 WR tähtäin on säädetty tehtaalla yleensä kiinteästi yleiskäyttöalueelle 12-25m, tästä muovisesta ilma-asetähtäimestä matkasäätöä ei voida muuttaa lainkaan tehtaan asetuksista rakenteen takia. Jos käytät tällaista tähtäintä yli käyttöalueen esim. 10m matkalle tulee heittoa noin 2-5cm. Gamo 3-9x40 metallirunkoisista malleista eteenpäin tähtäimet ovat säädettäviä ja huollettavia. Nekin on säädetty tehtaalla ns. yleiskäyttöön ilma-aseella. Huomioi myös ristikon langan peiton paksuus ristikon keskellä, joka voi peittää yllättävän paljon maalista.

 

Kilpakäyttöön ilma-aseen tähtäin säädetään 10m, jolloin käyttöalue on enää vain 9-11m, jos siinä ei ole matkasäätöä. Tästä johtuen suositeltavaa on hankkia kilpakäyttöön ja useita matkoja silmällä pitäen matkasäätöinen malli. Kilpakäytössä ilma-aseiden lähtönopeus on vain n. 170-180m/s ja osumat ovat tarkkoja 10m matkalle. Monien tehokkaiden ja suosittujen harrasteaseiden lähtönopeus on jopa yli 300m/s. Myös 4,5mm porauksen lisäksi on isompia kuten 5,5mm sekä 6,35mm. Tällaiset aseet vaativat parhaat ja laadukkaimmat panokset mitä löytyy, jotta osumat tyydyttävät. Huonolaatuisilla panoksilla osumat heittävät helposti 10-50cm 25m matkalle. Myös tähtäimen tornien naksut voivat joskus antaa periksi kovaa rekyyliä. Jos tällaista sattuu, voidaan useimmiten tornin naksuja tiukentaa.  Mikäli korkeus- ja/tai sivusäätö jäävät kauaksi maalista, on turha vääntää tähtäimen säätöjä yli säätövarojen. Se vain tuhoaa tähtäimen. Vika voi olla aseen piipun vääntymä, viallinen äänenvaimennin tai väljä piippu tai tukki ottaa piippuun väärästä kohtaa, jne... Uusi ilma-ase vaatii n. 100 laukausta, jotta tehtaan rasva palaa pois piipusta ja sylinteristä. Savu ja räjähtävä ääni on usein merkki syttyneestä rasvasta, jolloin osumat eivät ole tarkkoja. Älä käytä koskaan ruutiaseen ase-öljyä nykyisissä ilma-aseissa, varsinkaan sylinteriin tai laita öljyä koskaan tähtäimeen.  Pienoiskiväärin tähtäin säädetään usein 25 tai 50m matkalle.

 

Matkasäädön varmistus; laita tähtäin pöydälle tai säkin päälle. Heiluttelemalla päätä okulaarin edessä n. 1cm liikkeillä sivuille, ylös ja alas pitäisi ristikon keskipisteen pysyä paikoillaan halutun matkan päähän maalin katsottaessa. Mikäli ristikon keskipiste heiluu kohteesta pään liikkeiden mukaan, on matkasäätö säädetty eri matkalle tai jotain muuta vikaa tähtäimessä. Muistithan tässäkin tapauksessa ensin ristikon terävöinti okulaarin säädöllä omalle näkökyvylle. 

 

Kuva on terävä usein vain suurennokseen 12 asti ja sen jälkeen kuva alkaa sumentua. Vain laadukkaalla optiikalla varustettu tähtäin toimii isoilla yli 12 suurennoksilla. Mitä lyhempi tähtäin, sitä herkempi se yleensä on optiikan vääristymille. Halvoissa tähtäimissä voi olla 3-9x suurennoksen linssit, mutta viritetty tehtaalla jopa 18-36x kertaiseen suurennokseen, jolloin kuva on aika sumuinen yli 12 suurennoksella.

 

- Vältä koskemasta uuden tai huolletun tähtäimen korkeus- ja sivusäätöön ennen jalkaan asentamista sekä karkeakohdistusta. Tähtäin on yleensä keskitetty optiseen keskipisteeseen tai säädä itse korkeus- ja sivusäätö keskivälille säätövaroja. Pyri aina tekemään karkeakohdistus pelkillä jaloilla ja säätöpaloilla, ruutiaseissa rihlaus ja ristikon keskipiste 40x40cm alueelle 100m päässä olevaan maaliin (ei tuvassa tai takapihalla muutaman metrin päähän).  Käytettäessä laser valoa rihlauksessa on valo ensin säädettävä kohdistetulla aseella ja merkittävä tarkasti esim. klo 12 merkintä, jotta se on varmasti samoin kuin säädettäessä kohdalleen ja muistettava edelleen tehdä kohdistus 100m päähän eikä tuvan seinään. Muuten osumat ovat helposti reilun metrin yli taulusta. Ilma-aseissa karkeakohdistus esim. 10m matkalle 4x4cm alueelle, mahdollisimman keskelle. Karkea karkeakohdistus voidaan tehdä myös ampumalla 3 sarjoja. Näin säätövara riittää hienosäätöön kiikaritähtäimellä. Taitava säätäjä voi rihlauksen ja ristikon keskipisteen jalkasäädön jälkeen jo hienosäätää sivu- ja korkeussäädöllä mahdollisimman keskelle. Tuloksena usein alle 8cm heitto osumissa 100m päässä. Vasta sitten kohdistuslaukaukset 3 kpl, tauko, osumien tulkinta ja hienosäätö torneilla. Älä koskaan karkeasäädä 100m matkalle tarkoitetun ruutiaseen tähtäintä tuvassa 10m päähän tai puutarhassa 30m päähän, vaan 100m päässä olevaan maaliin. Ilma-aseen tähtäin tulee karkeasäätää jaloilla esim. 10m tai 15m päähän. Useimmiten ilma-aseen tähtäimen jalkaa joutuu korottaman takaa, jotta säätövara riittää.  Gamo ilma-aseen jalassa on korkeussäätö kierrettävässä rekyylitapissa, toimii samalla avaimella kuin jalan muut torx ruuvit. Muista 1mm korkeussäädössä on paljon. Useimmissa jaloissa on sivusäätö ja lisäksi korkeussäätö sekä korkeussäädön säätöpaloja saatavana. Sakon aseissa on usein viettävä kisko, joten sivusuunta muuttuu myös etumaista jalkaa pituussuunnassa siirtämällä. Painavan tähtäin (n. 600g tai enemmän) ja kovan rekyylin ase vaatii aina tukevat teräsjalat. Etumaisen jalan alapalaan pieni tippa 5-24h epoksiliimaa varmistaa, ettei tähtäin liiku pituussuunnassa eikä pyöri. Erikoisesti silloin, jos tähtäin on jo ollut kiinni jaloissa aiemmin ja painaumia rungossa. Alumiiniset jalat joustavat ja osumat vaeltavat. Jalan ja tähtäimen rungon väliin ei saa laittaa mitään elastista materiaalia kuten teippiä.

 


 

- Vältä aina säätöjen ääriasentoja. Mikäli korkeus- ja/tai sivusäätö on kierretty optisesta keskipisteestä tai säätövarojen keskivälistä yli 25% alkaa vastajousen voima kadota ja osumatarkkuus kärsiä.  Runko ja sisäputki ovat pyöreitä, joten säätövaratkin muuttuvat säädön ollessa ääriasennossa. Jos säätö pyöritetään ääriasentoon, menee suurennossäädön sisäputki linsseineen kiinni runkoputkeen ja vaarana on koko tähtäimen tuhoutuminen säädön seurauksena tai rekyylin voimasta.

 

- Kiinnitä kiikarin jalka tai jalat (varmistus lukitteella, kuten kynsilakalla ruuvien päät varmistaen. Ei kovaa punaista lukitetta tai pikaliimaa mihinkään)

- Älä koskaan kiristä jalan renkaita liian tiukalle, ettei tähtäimen runko mene ruttuun ja lukitse sisäputkea liikkumattomaksi, jolloin sivu- ja korkeussäätö lakkaa toimimasta normaalisti.  Tuumaisen tai 25mm runkoputken ja rungon sisällä olevan sisäputken välissä ei ole montaa milliä tilaa rutistella. Se voi tuhota koko tähtäimen.

- Kiinnitä kiikaritähtäin jalkojen päälle pituussuunta, pysty- ja vaakataso huomioiden. Korkin päälle vesivaaka. Varo rutistamasta runkoa ruttuun. Kiskoon kiinnitysruuvien kiristysmomentti n. 3-6Nm ja renkaiden ruuvit n. 1-2Nm, valmistajan antaman asennusohjeen mukaan tähtäimen sekä jakojen osalta.

- Lukitse viimeiseksi takaosan hieman löysempään vain sormikireyteen (varmista kynsilakalla tai miedoimmalla lukitteella, ei pikaliimaa mihinkään kohtaan aseessa eikä tähtäimessä). Kiikaritähtäimen täyttyy päästä hieman elämään takaosasta pituussuunnassa ja kaikkia teippiviritelmiä tulee välttää, renkaan ja tähtäimen rungon välissä. Tarvittaessa jalan korotus vain alumiiniliuskoilla, esim. eines- tai grillausrasiasta tai alumiinitölkistä 1-5 kerrosta. Ilma-aseen jalkaa voi joutua työstämään, kun käyttömatka on lyhyt, jolloin tähtäin pitäisi saada jaloilla takaa ylemmäs ja edestä alemmas. Muista 1mm on paljon. 

 

- Kohdistus mieluiten ampumaradalla

- Maalitauluun 100m päässä esim. 1x1m, voi tehdä useita pieniä (10cmx10cm) maaliristejä n. 2cm leveällä tussilla

- Aseen alle mieluiten hiekkasäkki tukevaksi alustaksi

- Karkeakohdista piipun porausta pitkin katsoen keskelle jotain maaliristeistä ja tähtäimen kohdistus jaloista mahdollisimman lähelle samaa pistettä. Tarvittaessa on syytä kääntyä asesepän puoleen jalkojen sovittamiseksi kokonaisuuteen. Varsinkin jos heittoa on jalkojen asennuksen jälkeen yli 50 cm. Joissakin kiikaritähtäimissä on säätötornien säätövaraa isolla suurennoksella jopa alle 25 cm suuntaansa keskipisteestä.

Uusien jalkojen mukana pitäisi tulla tai hankkia myös säätöpaloja mm. korkeuden säätöön. Vältä aina korkeus ja sivusäädön ääriasentoja, koska vastajousen voima ja toimivuus ovat parhaat säätöjen keskivälillä. Runko ja sisäputki linsseineen ovat pyöreitä, joten toinen säätövara pieneneen, jos toinen on ääriasennossa.

- Valitse suurin suurennos ja tähtäimissä, joissa parallax matkan säätö, säädä matka oikeaksi (esim. 10, 25, 50, 100m)

- Säädä suurennos suurimmalla tähtäimen takaosasta silmän puoleinen okulaari, jotta ristikko näkyy terävänä kulloinkin vallitsevissa olosuhteissa omalle näkökyvylle. Jos ristikkon keskipiste ei päätä heiluttaen sivu- ja korkeussuunnassa pysy samassa osumapisteessä, on parallax säätö eri matkalle tai esim. joku linssi irti. Parallax matkatarkennus voidaan säätää ja tarkentaa sekä linssit kiinnittää huollossa. Älä pyöritä korkkeja, kansia tai okulaarin lukitusta liian tiukalle vaan jätä ne sormikireyteen nahkean kumin tai o-renkaan varaan. Okulaaripää saa vaikka heilua 5mm, eikä se vaikuta osumiin, koska ehjän ja säädetyn tähtäimen ristikko pysyy kohteessaan, katsoi okulaariin mistä kohta tahansa. Kulunut keulan matkasäädön pienikin heilunta aiheuttaa suuria osumien heittoja.

 

- Jos tähtäimessä on kiinteästi säädetty matka (eli parallax) on tähtäimen käytettävyys varsin suppea. Esim. 10m matkalle säädetty tähtäin toimii vain n. 9-11m matkalla, 15m matkalle säädetty tähtäin toimii n. 10-20m matkalla ja 100m säädetty tähtäin n. 65-150 tai laadukkaimmat jopa 60-200m matkalla, ilman merkittävän suurta parallax virhettä (eli osumapisteen muutosta). Useimpien tähtäinten matka voidaan säätää huollossa. Joskus uudenkin tähtäimen matka voi olla väärin säädetty ja siksi osumissa on vaihtelua.  

 

- Kylmän ja kuuman piipun osumissa voi olla yllättävän suuri ero

- Auringon paiste ja lämpöväreily ympäristöstä ja piipusta aiheuttavat suuria ongelmia osumatarkkuuteen, pilvipouta ja alle +21 astetta tai varsinainen käyttö lämpötila on parempi kohdistuskeli

 - Keliolosuhteet, tuuli, moniteholasit parasta laatua (yksiteho voi olla joillekin parempi tai kokeile ilman laseja), ikänäkö (okulaarin pyöritys ulospäin), aseen, jalkojen ja tähtäimen kunto vaikuttavat lopputulokseen. Valaistu puna- ja vihreäpiste tuottaa hankaluuksia näkökyvyn heiketessä. Näkyy useita pisteitä, tähtiä jne... Silloin kannattaa kysyä kaverilta näkeekö saman kuin itse.

Laadukkaat samanlaiset panokset ovat tärkeässä roolissa osumien laadun varmistamiseksi.  Varmista, että jalat ovat oikean korkuiset ja tähtäin ei ota kiinni aseeseen.

 

 

 

- Älä unohda säätötornin suojakorkkeja, patteripesän korkkia ja muuta tärkeää kohdistuspaikalle (ne voivat olla tuotteen valmistuseräkohtaisia ja vaikea saada tilalle uusia tai toimitusaika on kuukausia)

- Säilytä kiikaritähtäin aina kuivassa paikassa varsinkin kesäaikaan lämmistyskauden ulkopuolella. Käytä silica pusseja säilytyslaatikossa. Älä kuivata koskaan kuumassa tai patterilla kostunutta kiikaritähtäintä, mieluiten huoltoon märkänä. Varo myös nuotion lämpöä tulipaikoilla.

 

- Noudata varovaisuutta ja huomioi muut

 

3. LCD NÄYTÖLLISET ETÄISYYSMITTARIT JA OHJELMOITINÄYTÖT

 

Golf etäisyysmittarit ja monet muut laitteet, joissa LCD näyttö, ovat toteutukseltaan matkapuhelimen kaltaisia äärimmäisen arkoja ilman kosteudelle, vedelle, lämmölle sekä pakkaselle. Älä laita tällaista laitetta esim. lentokoneen lastiruumaan tai golf kierroksella wind stopper tai sadeasun taskuun, jossa se helposti hikoaa ja kostuu pilalle. Säilytä huolella vedeltä ja ilman kosteudelta suojattuna, silica pussi säilytyskotelossa kuivassa huoneen lämmössä. Joissakin tapauksissa mittausongelma saadaan korjattua säätämällä. Käytön jälkeen poista paristo sisätiloissa, jätä kansi auki ja laita paristo vain kuivassa sisätiloissa paikoilleen seuraavalla käyttökerralla. Useimmiten nämä laitteet eivät ole korjattavissa elektroniikan osalta lainkaan. Kun LCD näytöstä katoaa osia näytöstä, pitäisi olla kokonaan uusi näyttö, joita ei ole yleensä saatavilla. LCD näyttö on myös herkkä kolhuille, eli hajoaa pienestä painaumasta ja yleensä musta väri valahtaa näyttöön. Joten tapauskohtaisesti testataan ja katsotaan onko korjattavissa vai ei.  

 

 

 

 

 

FINALPOINT KY, MÄNNISTÖNKATU 16 B 18, 70500 KUOPIO

puh. 040-5123141 (+358-40-5123141)

jari.pulkkinen@finalpoint.fi

www.finalpoint.fi