Finalpoint - Optiikkahuolto tuotteet ja palvelut

 

 

FINALPOINT – OPTIIKKAHUOLTO – HYVIIN NÄKYMIIN

Männistönkatu 16 B 18, 70500 Kuopio, p. 040-5123141, jari.pulkkinen@finalpoint.fi

 

ETUSIVU   OHJEITA     YHTEYSTIEDOT

 

 

TUOTTEET JA PALVELUT

 

Perushuollon hinta (kuivaus, puhdistus, optinen rasva, säädöt, ristikon keskitys ja parallax, kalibrointi sekä typetys)  prisma katselukiikareihin n. 65-120e ja tähtäimiin sekä kaukoputkiin n. 85-160e sis.alv. Perushuolto tähtäimeen yleensä 95 sis.alv. Pelkkä parallax matkasäätö säätö esim. ilma-aseen tähtäimeen tehtaan säätämästä 36eur. Edullinen muovinen GAMO LC 4x32 tähtäintä ei ole säädettävissä tehtaan asetuksista lainkaan valmistustekniikasta johtuen. Parallax säädetään myös matkasäätöisiin malleihin, joko asteikon mukaan tai poikkeavasti lajin mukaan. Mahdolliset isommat korjaukset, muutokset, varaosat sekä muut työt sovitaan ja laskutetaan erikseen tapauskohtaisesti.  Tuntityöt, tarkastus ja testaus 42e/h sis.alv. + mahdolliset matkakulut 0,57e / km vuonna 2024

Lisäksi tulevat toimituskulut 10.08.2023 alkaen postin tavallinen postiennakkomaksu ns. lähipakettina max 25kg alkaen 14,90e sis. alv..  Pakettien lähetyskuluihin on odotettavissa korotuksia. Huomioi asiamiespisteiden sijainti, joka voi muuttua hyvinkin kauas. Varaosia emme toimita lainkaan vaan tuotteet asennetaan ja sovitetaan huollossa.

 

ENNAKKOPISTERISTIKOT JA RISTIKON VAIHDOT SEKÄ KALIBROINNIT

 

Finalpoint Ky valmistaa kilpa, metsästys ja harrastekäyttöön hiusristikoita keskipisteellä sekä ennakkopisteillä 1-6Dot tai pelkkiä hiusristikoita. Suosituimmat ovat 1DOT pienellä keskipisteellä ja 3DOT pienellä keskipisteellä ja kahdella sivuilla olevalla ennakkopisteellä. Lajeja, tyylejä ja toiveita on runsaasti ja paras luottaa vain omaan tarpeeseen ja testata. Pisteiden koko ja sijainti sovitaan asiakkaan tarpeiden pohjalta käyttömatka, lähtönopeus, radan nopeus, suurennos, pisteiden peitto koko sekä mahdollinen tiedossa oleva ennakko. Keski- ja ennakkopisteiden välin säätö suurennossäädöllä. Yleisin on 3 DOT, jossa pieni keskipiste peittoalue n. 1,5-2mm 10m /1,5-2cm 100m. Ilmahirvessä ennakkopisteet sivuilla keskipisteestä n. 23-28mm 10m (lähtönopeudella n. 178m/s) ja tähtäys etupisteellä partaan tai parrankoloon.  100m hirvessä ennakkopisteet n. 23-28cm 100m keskipisteestä (17HMR/.308) lähtönopeudella n. 725-850 m/s). Ennakkopisteiden peittoalueet ilmahirvessä n. 2-4mm 10m ja 100m hirvessä n. 3-5cm 100m, yleisesti käytetyillä 7-14 suurennoksilla. Isompi suurennos tarkoittaa rajoitettua kuvan kokoa, joten esim. 32 suurennoksella ei saa sopimaan kuvaan kuin n. 50cm ennakko- tai korkopisteen. Vaikka useissa tähtäimissä myös tornien säätövaraa suureen yli 50cm korkoon, ei säätö välttämättä onnistu lainkaan suurella suurennoksella, koska säätövara loppuu. 

Jos käyttötarve on toteuttaa pitkien matkojen korkopisteitä, esim. 500 ja 1000m, on huomioitava tähtäimen rajat. Jos korkopiste pitäisi olla esim. 100m kohdalla n. 120cm keskipisteen alapuolella, ei se välttämättä sovi kuvaruutuun yli 12 suurennoksella. Eli suurennos vaikuttaa millaisissa rajoissa voi toteuttaa korko- ja ennakkopisteitä.

Pienoiskiväärillä .22 100m (lähtönopeudella 325-350m/s) parrasta takapisteellä ristikon keskipisteeseen n. 97cm, ja taulun keskipisteestä partaan n. 70cm, eli ennakko on varsin suuri n. 1,67m.

Ilma-aseella etupiste parran kolossa 10m ilmahirvessä on ristikon keskipiste useimmilla n. 2-3 numeron rajalla, kun aseen lähtönopeus n. 178m/s. Tähtäinkohtainen keskipisteen ja ennakkopisteen väli muuttuu suurennosta muuttamalla, kun ristikko on ns. kakkostasolla. Ennakkopiste partaan, parrankoloon tai etupuolelle partaa. Jotkut käyttävät hirven turvan kärkeä tai sierainta kohteena, mutta silloin tulee myös korkeusero 100m matkalle kymppiin n. 21-30 cm, joka sekin muuttuu ennakkoa säädettäessä, joten hankala säädettävä. 50m hirvessä korkeusero turpaan n. 12cm sekä keski ja ennakkopisteen väli n. 20cm. Yksi vaihtoehto on laittaa apupiste ristikon keskipisteen yläpuolelle sierain tähtäystä käytettäessä, jolloin tähtäimen keskipiste on normaalisäädöissä seisoviin ja vaikka metsälle. Joillekin tehdään apupiste keskipisteen ylä- tai alapuolelle 12-28cm päähän keskipisteestä, joka hieman helpottaa käyttöä. 

 

 

 

Samalla ristikolla 100m hirvessä taas takimmainen ennakkopiste partaan, parran koloon tai etupuolelle partaa, kunkin tyylin ja suurennoksen mukaan lähtönopeudella n. 830-850m/s. Jotkut taas havittelevat sieraimeen tähtäämistä, jolloin ennakkopisteet ovat varsin leveällä ja myös korkeusero keskipisteeseen n. 21mm/10m ja n. 21cm/100m. Korkeusero on silloin otettava huomioon ja sekin muuttuu suurennossäädöllä. Suuri suurennos pienentää kuva aluetta, toimivin alue n. 7-14. Ota huomioon, että ennakon säätö muuttuu päinvastoin ammuttaessa etupisteellä tai takapisteellä. Esim. Bushnell Banner 6-18x50 suurennoksen 8 keski ja ennakkopisteen väli 23mm on suurennoksella 6 n. 30mm ja suurennoksella 12 n. 16mm. Hirvenhiihdossa ja muissa erikoislajeissa voi matka olla esim. 75m tai 50m, jolloin testattava omalla tyylillä, aseella, panoksilla montako senttiä on ennakko- ja keskipisteen väli sekä mihin tähtää, jotta keskipiste on sitten oikealla kohdalla. Testauksen voi suorittaa vaikka sivusiirtoa siirtämällä, kunnes ennakko löytyy. Sen jälkeen yrittää saada keskelle kymppiä osuman ja mittaa osuman eron taulusta, joka on ristikon keskipisteen ja ennakkopisteen väli haluttuun ennakkoon. Muista myös merkitä tarkasti mikä suurennos oli käytössä.

 

Suosituimmat tähtäimet ennakkopisteristikolle ovat nykyisin Bushnell Banner 6-18x50, 3-9x40, 4-12x40 ,  6-24x40, Bushnell ELITE 4,5-30x50, Welter 3-12x56, Walther 3-12x56, Geco 3-12x56 ja Bauer 3-12x50 mallit sekä Leupold Vari-X I, II ja III 4-12x40, 6.5-20x40, 6,5-20x50, 6-22x50 mallit, myös Shirstone, Sightron, Hawke 4-16x50, KonusPro 6-24x44 sekä Nikko Stirling. Carl Zeiss Conquest 4,5-14x44 MC ja Meopta Artemis 3000 4-12x40, joissa ristikko on ns. 2 tasolla soveltuvat myös. Usein mallit muuttuvat tuotantoerien mukaan, joten etukäteen ei aina voi tietää voiko ristikkoa vaihtaa tai tehdä ennakkopisteristikon.

 

Soveltuvia ennakkopistetähtäimiä ovat tähtäimet, joiden ristikko sijaitsee ns. kakkostasossa silmän pään okulaarin päässä suurennossäädön sisäputkea. Nämä ovat usein USA malleja tai suunniteltu USA:ssa. Näissä 2 tason toteutuksissa ristikko pysyy vakiona ja suurennossäätö säätää kuvan suhdetta, eli kokoa, jolloin voidaan säätää ennakkoa. Valollisiin tähtäimiin tehdään pisteet, jotka näkyvät valon värisinä. Käyttö pääasiassa kilpakäyttö ja hämäräolosuhteet.

 

Kaikkiin tähtäimiin ei hiusristikkoa tai ennakkopisteristikkoa tai toisenlaista ristikkoa ole mahdollista vaihtaa tai se ei ole teknisesti järkevää. Kuten monessa Keski-Eurooppalaisessa tähtäimessä, jossa ristikko sijaitsee tasolla 1 sisäputken etuosassa sivu- ja korkeussäädön alla, on ristikko usein osa sisäputkirakennetta, josta sivu- ja korkeussäätö siirtävät sisäputkea.  Näihin on useimmiten saatavilla tiettyjä perusristikoita. Kun ristikko on ns. ykköstasolla sivu- ja korkeussäätötornien alla, ennakkopisteristikkoa ei voida laittaa lainkaan, koska ennakonsäätö ei toimi näissä suurennossäädöllä. Tason 1 ristikon suurennossäätö säätää koko kuvasuhdetta ja ristikkoa samassa suhteessa, jolloin peittoalue pysyy vakiona. Näitä ovat monet Keski-Eurooppalaiset, Itä- ja Länsi-Saksalaiset (esim. useat Swarovski, Zeiss, Kahles, Docter, sekä suurin osa Meopta malleista, jne…). Tähtäimen voi usein tilata tehtaalta, joka tason 1 Tai tason 2 ristikolla.

 

Myös valo täytyy selvittää tapauskohtaisesti, eikä se koskaan ole toteutukseltaan alkuperäisen kaltainen, vaan heijastetaan pisteisiin. Kilpakäytössä on yleistynyt 17HMR ja pienoiskiväärien käyttö, joten erilaisia ennakkopistetähtäimiä tehdään monenlaisia.

 

Hintamuutos 1.7.2021 alkaen toistaiseksi, ennakkopisteristikon hinta valmistettuna ja asennettuna alkaen 220e sis.alv. ja tehdasristikon hinta esim. mx ristikko asennettuna alkaen 180e sis.alv., johtuen rahti- ja materiaalikustannusten noususta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FINALBOX JA MUUT SÄÄDETTÄVÄT TOLPPALAATIKOT

 

FinalBox säädettävät ennakkotolppalaatikot toteutetaan vain tapauskohtaisesti.  Valmistusta tehdään yleensä vain keväisin helmikuusta-kesäkuuhun. Tähtäimistä parhaiten soveltuvat tolppalaatikon toteutukseen mm. Bushnell Banner 6-18x50, 3-9x40, 4-12x40  ja 6-24x40 mallit ja Tasco  6-24x40 sekä vanhemmat Leupold VX-I 3-9x40, Leupold VARI-X II 4-12x40 mallit). Näihin malleihin voidaan siirtää myös vanha laatikko kuluneesta tähtäimestä. Huonosti soveltuvia tähtäimiä laatikon asentamiseen ovat mm. Leupold Long Range ja monet VARI-X III ja VARI-X-III mallit, joissa tilaa ei oikein ole laatikolle.

 

Tolppalaatikoita käytetään pääasiassa kilpailukäytössä esim. 100m hirvi, 10m ilmahirvi, pikkuhirvi, villikarju jne... lajeissa. Säädettävien tolppien lisäksi käytetään yleensä 1Dot keskipistehiusristikkoa, jota säädetään tähtäimen omista korkeus- ja sivusäädöistä. Lisäksi ennakko muuttuu myös suurennossäädöstä, joten vaatii harjaantumista pelata tähtäimen omien säätöjen, tolppien säätöjen ja suurennossäädön kanssa, kaikki vaikuttavat ennakkoon. Kaikkiin tähtäimiin ei ole mahdollista toteuttaa säädettävää tolppalaatikkoa ja hiusristikkoa. Suurennussäädön rakenne, ristikon sijainti ja tyyppi, okulaari sekä valoyksikön rakenne voivat estää säätölaatikon rakentamisen. Tähtäin myös joudutaan työstämään, joten tuotetta aina ole mahdollista palauttaa perustähtäimeksi, eikä valmistajan takuu välttämättä ole enää voimassa. Kyseessä on siis puhtaasti kilpa-/harrastekäyttöön asiakkaan pyynnöstä muunneltu ja suunniteltu erikoislaite.

 

HUOM ! Tällä hetkellä Finalbox laatikoita ei valmisteta lainkaan, vähäisen kysynnän, materiaali ja työstöpalvelujen ongelmien takia. Viimeiset laatikot tehty toistaiseksi 2020 alkuvuodesta. Huollamme ja korjaamme kuitenkin normaalisti tolppalaatikoita ja tähtäimiä, kuten Premier, VK, Finalbox, jne

 

Huollossa huolletaan Finalbox, Premier, VK jne nelisäätöisiä tolppa sekä pystylanka pisteellisiä laatikoita. Laatikoita myös siirretään toiseen tähtäimeen, jos esim. entinen on särkynyt. Ne tähtäimet, joissa nelisäätöiset säädöt tolpille ovat rungon keskiosassa (kuten itäeurooppalaisissa), eivät mahdollista esim. keskipisteristikon lisäämistä lainkaan. Tämä johtuu siitä, ettei näissä ole ristikolle säätöjä kohdistamiseen eikä tilaa ristikolle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© FINALPOINT KY, MÄNNISTÖNKATU 16 B 18, 70500 KUOPIO

puh. 040-5123141 (+358-40-5123141)

jari.pulkkinen@finalpoint.fi

www.finalpoint.fi